Пукното автостъкло

автосервиз Спукано стъкло

Пукнати автостъкла.Какво трябва да знаете за трипластовото челно автостъкло?

Изобретяването на трипластово стъкло е истинска революция в автомобилното производство. Нараняванията, предизвикани от многобройните частици при катастрофа, често са водели до смърт. Това, разбира се, вече е история. Но едва ли създателят на триплекса е предполагал, че пукнатините по неговото творение могат да се „поправят“. От 70-те години в САЩ се извършва тази услуга – възстановяване на стъкла. Технологията се приветства не само от гигантите в бранша Ford и General Motors, а най-вече от обикновените собственици на автомобили. Защото наистина не е приятно, ако единствена дупчица от камъче предизвика „пропълзяване“ на огромна пукнатина по цялата дължина на предното стъкло. Или заради същия нищожен дефект возилото не може да премине периодичния технически преглед.

Всъщност решението е твърде просто. Процедурата дори не отнема много от така ценното за някои шофьори време. Запознати твърдят, че в Германия техниците, извършващи тази услуга, опъват палатка пред големите супермаркети и докато човекът пазарува (не повече от 30 мин.), спуканото му стъкло придобива първоначалния си вид. Дори не може да се открие мястото, където е работено. Но това е възможно единствено за триплексови пукнати автостъкла. Секуритът не позволява такава процедура, защото е крехък и моментално се раздробява при удар.

Какво точно представлява възстановяването на пукнати автостъкла? Каква технология се използва и наистина ли е възможно спуканият материал да се поправи?

Най-важното: пукнатината трябва да е „прясна“, т. е. да е настъпила през изминалите няколко дни. С течение на времето във фините дупчици се натрупват микро частици и песъчинки, които изключително много затрудняват прецизната технология. При поправката на такъв дефект остават видими следи като например неприятно потъмняване. Затова фирмите, извършващи тази услуга, предупреждават шофьорите да обръщат повече внимание на предното стъкло. Малкото камъче постепенно може наистина да предизвика отварянето на огромна пукнатина. А веднъж отворила се, трудно, дори понякога невъзможно, се коригира.

Технологията изисква изключителна прецизност. Мястото, на което ще се извършва манипулацията, трябва да бъде подсушено. Преди това стъклото се измива внимателно. След това пукнатината се „вакумира“, като от нея се изсмуква навлезлият въздух. Техникът преценява сложността на счупването и запълва „кратера“ с полимерна смола. Те са няколко вида в зависимост от начина на употреба. Ако е необходимо, на едно място може да се използва и специална смес. Специалистите в бранша обясняват, че това всъщност е пресечено стъкло, с което се попълват пукнатините. Крайната фаза е облъчването с ултравиолетова светлина (със специална лампа), при което запълващият материал се втвърдява.

В България и по света

Няма ограничение колко голямо може да бъде пропукването, за да се възстанови. В някои европейски страни не се разрешава запълването на пукнатини на предното стъкло непосредствено пред шофьора, не се препоръчват ремонти на големи дефекти. У нас предписание няма или по-точно не е забранено. Българският държавен стандарт за стъклата датира от далечната 1976 г., когато възстановяването тепърва си пробива път в САЩ.

Родните фирми поправят дори „пробойни“ с дължина един метър. Това важи най-вече за камионите, където цените на предните стъкла са доста високи. Суми от порядъка на 3000-4000 лв. за брой са непосилни за някои малки транспортни компании, затова те прибягват към познатата технология. Около 300 лв. излиза пълното възстановяване на напуканата част за дефект над 1 метър. С тези цени се хвърля тежка ръкавица към търговците на нови стъкла. Още повече че процедурата се признава от застрахователя, дори се приема на драго сърце, защото излиза много по-евтино на компанията.

Въпреки че пътните полицаи не правят на въпрос за малък дефект от камъче, автомобилът, за да „премине“ годишния технически преглед, трябва да има изправни стъкла с ненарушена повърхност. Дори с нищожна пукнатина возилото не получава талон за изправност. А поправката на досадния дефект може да се извърши за 20 минути.

Здравина и визия

Възстановеното стъкло може да се използва също както и новото. Внимава се да не бъде излагано на резки температурни промени. Избягват се заливането с топла вода през зимата и „изстудяването“ с кофа ледена вода, което някои шофьори правят през горещите летни дни.

Гаранцията, която производителите на технологията дават, е до живота на целия автомобил. Осигуряват се 80-95% визуален или оптически ефект и 100% здравина. По техни данни ремонтираната част издържа на 2 тона натиск.
Поправянето на пукнати фарове също е възможно. Светлините се демонтират и възстановяват по подобен начин, стига да не липсват части от стъклото.По аналогичен път се извършва и полирането на драскотините от чистачките по предното стъкло. Неприятните прорези се запълват, като от грозния дефект не остава и помен.

Какви са преимуществата на ремонта на пукнати автостъкла на вашия автомобил?

Трябва да знаете, че новото стъкло струва десет пъти повече от поправката на пукнатината. Производителят проверява пригодността на стъклото за определения автомобил, но при подмяната новото стъкло (въпреки че е за същия модел) може да не е съвместимо с характеристиките на колата.
При покупка на евтино ново автостъкло рискувате със закупуване на резервна част с неясни произход и качество, а с поправката се запазва оригиналната част – гарантирана от производителя.
Също така монтажът на едно ново челно стъкло се извършва за не по-малко от 2 часа. Възстановяването на пукнатината от друга страна отнема около 20 минути и се прави на място. Това е допълнително удобство за клиента.
Генералният извод, който можем да направим е, че поправката на пукнатото автостъкло спестява време и средства.

По материал на Атанас Марков

Статията е много стара и е с цел информация за пукнати автостъкла. Днес технологията и материалите се доразвиват постоянно.