Цена за ремонт на автостъкла

Здравейте,

В тази публикация ще откриете информация за услугите, които извършвам и за техните цени.

Радвам се, че от дълги години успявам да се справям с доста стари и захабени спуквания. Цените на услугите ми не са променяни от 2009 година. Но от 2 години са изравнени и няма критерии стари и нови автомобили. Това е така защото има недоволни защо се прави разлика а не се оценява факта стъкло с много екстри и скъпо и обикновенно такова.

Цените на автостъклата се вдигнаха доста, особено при голямата градушка, но за ремонта цената не е променяна.

За мое щастие подържам връзка дирекно с производителите на полимери, инструменти и други консумативи в САЩ и успявам да извършвам всички услуги на доста занижени цени спрямо реалните. За информация цената на ремонт на люспа в Европа тръгва от 50 евро, а в САЩ е 50 долара. Аз като професионалист, който няма никакви тайни в тази област, взимам за леки разпуквания 35лв. за леки автомобили и 40 лв. лекотоварни камиони ,тирове автобуси.

Повече информация за цени и услуги може да намерите тук

Всеки от вас е свободен да направи избор, къде ще му бъде извършен ремонт на спукано автостъкло, но внимавайте много, защото след направен един опит е почти невъзможно да се поправят нещата. А за жалост ми се случва доста често да опитваме кореции след некачествено възстановяване на автостъкла. Или някой прохожда в занаята, което е доста трудно сам да се обучи, или ползва неща като полимери и инструменти, които не са за тази услуга. Лично аз познавам такива хора и ме е яд, че съсипват доброто име на тази недобре известна за мнозина услуга. Това до тук бе за така наречения ремонт, възстановяване и лепене на автостъкла. Повече информация можете да откриете от тези два източника в сайта:

Сега ще се опитам да поясня как протича полирането на захабени пожълтели фарове.

За да се полира фара и да изчезнат пожълтелите участъци трябва здраво търкане. Лично аз правя около 11 операции на фар докато фара е готов. Процедурата за полиране премина през сваляне на оригиналния защитен слой и възстановяване на блясъка на фара. След което се обезмаслява и нанася специален двукомпонентен оптичен химикал. Той е внос от САЩ и има за цел да придаде още блясък и бистрота на фара, като  производителят му гарантира поне 2 години съхранение. Цялата процедура за един фар отнема около час и тридесет минути според структурата и формата му и цената варира около 45 лв. Ако клиентът не желае може и да не му се нанася защитния слой, което ще свали цената с 10 лв.

Повече информция за процеса по полиране и възстановяване на автомобилни фарове, можете да откриете от тук: кликнете.

И накрая нещо, което много рядко се съгласявам да правя – Полиране на автостъкла.

Това е така, защото резултатите са много непредвидими. Когато има по-дълбоки драскотини, които се напипват с нокът, има вероятност те да не изчезнат при самото полиране. Това е така, защото не ползвам абразиви, с които ще се премахнат, защото пластът на автостъклото ще се промени и съответно и образът под ъгъл. Търкам само със специалната за целта паста и най-добре излизат повърхностните охлузвания. Търкането е доста сериозно и отнема от три часа и нагоре за различни по вид неща. Цените тук също са плаващи.

За консумативи по облепване на автомобила (за да се предпази от изцапване с паста) паста и други цената е 40 лв. Работата е по 25 лв. на час за здраво търкане.